wtorek, 24 listopada 2015

Brownie z kaszy jaglanej z wiśniami

Większość z nas lubi słodycze i często sięga po coś słodkiego do kawy. Dziś chciałabym Wam przedstawić moje ulubione dietetyczne ciasto z kaszy jaglanej, które jest poprostu przepyszne.

Brownie z kaszy jaglanej z wiśniami


  • 1/2 szkl kaszy jaglanej wiśniowej EcoBlik
  • 1 szkl wody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 3/4 szkl cukru brązowego
  • 1/2 szkl mleka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szkl błonnika kakaowego lub kakao
  • 1 łyżeczka proszku
  • szczypta soli
  • wiśnie świeże wydrylowane, mrożone lub ze słoika

Kaszę ugotować w szklance wody i pozostawić do wystygnięcia. Następnie dodać do niej wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zblenderować. Ciasto przelać do okrągłej formy, na wierzch poukładać i lekko powciskać wiśnie i piec w temp. 180 st przez ok. 50 min.

18 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, żeby odchudzić ciasto, ale żeby jednocześnie zachowało wszystkie ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś nie wie, że jest to ciasto z kaszy jaglanej to sam raczej nie wyczuje ;-)

      Usuń
  2. To ja kochana poproszę kawałeczek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiego rodzaju kakao używasz do ciast?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio używam praktycznie tylko błonnika kakaowego.

      Usuń
  4. Sorry ale nic nie przebije serniczka z rodzynkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernika z rodzynkami nic nie zastąpi, ale czasem można się skusić na inne pyszne ciasta ;-)

      Usuń
  5. Wspaniałe ciasto, z pewnością takie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Marto, z pewnością zrobisz go nie raz :-)

      Usuń
  6. Bardzo lubię i piekę takie dietetyczne ciasta, chętnie wypróbuję Twoje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj kusisz, kusisz Małgoś wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności Małgosiu /u mnie wszystko z kakao czy czekoladą schodzi na pniu

    OdpowiedzUsuń