środa, 21 października 2015

Zupa szczawiowa

Za oknem deszczowa i zimna jesień, a na taką pogodę najlepsze są różnego rodzaju gorące zupy. Ja dziś zapraszam na zupę szczawiową :-)

Zupa szczawiowa



  • 3 litry wody
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 8 łyżek ryżu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • słoik szczawiu Develey
  • pieprz
  • sól

Do wody dodać udko, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je a do wywaru wsypać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietruszkę, a także ryż i gotować do miękkości. Gdy ryż będzie miękki dodać szczaw ze słoiczka i zagotować. Na koniec dodać śmietanę oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę i dodać do zupy.

11 komentarzy:

  1. u mnie w domu robi się takie zupy, sama nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu uwielbiam szczawiówkę. W tym roku nie znalazłam czasu na zrobienie go do słoików- nawet nie mam na blogu... Bardzo mnie rozkręciłaś tą apetyczną zupką. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak i ja Weroniko uwielbiam tą zupkę, pozdrawiam Cię cieplutko :-)

      Usuń
  3. Twoja zupa jak najbardziej pasuję na dzisiejszą pogodę. Chętnie bym zjadła talerz tej smacznej szczawiowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń