Za oknem deszczowa i zimna jesień, a na taką pogodę najlepsze są różnego rodzaju gorące zupy. Ja dziś zapraszam na zupę szczawiową :-)
- 3 litry wody
- 1 udko z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 8 łyżek ryżu
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany
- słoik szczawiu Develey
- pieprz
- sól
Do wody dodać udko, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je a do wywaru wsypać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietruszkę, a także ryż i gotować do miękkości. Gdy ryż będzie miękki dodać szczaw ze słoiczka i zagotować. Na koniec dodać śmietanę oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę i dodać do zupy.
Smaczna taka zupka :-)
OdpowiedzUsuńoj tak bardzo smaczna :-)
Usuńu mnie w domu robi się takie zupy, sama nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńmoże warto wypróbować ;-)
UsuńNie za bardzo za nią przepadam :-)
OdpowiedzUsuńkażdy ma swój gust i swoje smaki :-)
UsuńGosiu uwielbiam szczawiówkę. W tym roku nie znalazłam czasu na zrobienie go do słoików- nawet nie mam na blogu... Bardzo mnie rozkręciłaś tą apetyczną zupką. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTo tak jak i ja Weroniko uwielbiam tą zupkę, pozdrawiam Cię cieplutko :-)
UsuńTwoja zupa jak najbardziej pasuję na dzisiejszą pogodę. Chętnie bym zjadła talerz tej smacznej szczawiowej :)
OdpowiedzUsuńPyszna, od zawsze taka lubie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤