czwartek, 22 października 2015

Pierogi z soi

Soja jest źródłem dużej ilości białka, węglowodanów oraz najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również witaminy z grupy B oraz takie pierwiastki mineralne jak: potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Regularne spożywanie soi obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory. Dlatego warto jeść soję w różnej postaci, a ja dziś zapraszam na pierogi z soi :-)

Pierogi z soi


Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • gorąca woda
Farsz:
  • 25 dag soi Kłos-Pol
  • 1 cebula
  • 8 suszonych grzybów
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Soję zalać gorącą wodę i pozostawić na noc. Grzyby również zalać wodą i także pozostawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Soję odcedzić, dodać świeżą wodę i również gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Soję, grzyby oraz cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem i dokładnie wymieszać.
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać sól oraz gorącą wodę, w takiej ilości aby zarobić ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować, wycinać kwadraty na które nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie. Podawać np. posypane podsmażoną cebulką.

3 komentarze:

  1. Hmm takich pierożków jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi to moje jedno z najbardziej lubianych dań. O pierogach z soi słyszę pierwszy raz, do tego fajne połączenie bo z grzybami. Muszę koniecznie powiedzieć żonie o tym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń