sobota, 19 września 2015

Sos z cukinii

Lato szybko minęło i dziś u nas szaro i deszczowo, a więc czas przygotowywać się na zimę czyli czas na przetwory. Jeśli macie dużo cukinii to polecam sos z cukinii, który idealnie nadaje się jako dodatek do makaronu lub ryżu.

Sos z cukinii

  • 3 kg cukinii
  • 1 kg cebuli
  • 3 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 szkl octu
  • 40 dag cukru
  • 1 łyżka soli himalajskiej Kłos-Pol

Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać solą i pozostawić na godzinę, aby puściła soki. Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do garnka wlać ocet, dodać pomidory z puszki, cukier, sól, oraz przyprawy i zagotować. Do gotującej zalewy wsypać cebulę oraz cukinię i całość gotować ok. 40 min. Gorący sos nakładać do słoików, zakręcić i układać do góry dnem.

7 komentarzy:

  1. Teraz trzeba troszkę pracy włożyć w przygotowanie przetworów, ale w zimie chętnie się je otwiera, a taki sosik jest pyszny, robię podobny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Marto, w zimie chętnie sięga się po różnego rodzaju zapasy :-)

      Usuń
  2. Małgosiu a u nas ciepło i słoneczko świeci. Sosik wspaniały :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczęściarze z Was Marzenko macie dłużej lato ;-)

      Usuń
  3. Uwielbiam taki sosik, jest pyszny!!! :)

    OdpowiedzUsuń