Carpaccio z kiszonych buraków z orzechami włoskimi i malinami to wspaniała przekąska na różnego rodzaju przyjęcia i spotkania ze znajomymi.
- 2 kg buraków
- 1 mała główka czosnku
- 3 litry wody
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 liści laurowych
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 3 łyżki soli
- 1 kromka razowego chleba
- garść orzechów włoskich
- oliwa z oliwek
- ocet winny z białego wina Develey
- maliny
Buraki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki, a następnie poukładać w słoiku na przemian z przyprawami i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Całość zalać przegotowaną, letnią wodą wymieszaną z solą, tak aby buraki były całkowicie przykryte. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 6 dni (czas kiszenia zależy od temperatury). Ukiszone buraki należy szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce lub przygotowywać od razu. Plasterki buraków poukładać na talerzyku, skropić oliwą oraz octem winnym, posypać posiekanymi orzechami i malinami.
wygląda na prawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńi równie dobrze smakuje :-)
UsuńCiekawe połączenie smaków, wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńwarto łączyć różne smaki bo efekt jest wyśmienity :-)
Usuńrewelacyjna przystawka!
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu :-)
UsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńCzy mozna zapytac po co byla ta kromka razowego chleba? Kuszacy przepis i nie chce niczego zepsuc ;(
OdpowiedzUsuń