piątek, 18 września 2015

Carpaccio z buraków kiszonych

Carpaccio z kiszonych buraków z orzechami włoskimi i malinami to wspaniała przekąska na różnego rodzaju przyjęcia i spotkania ze znajomymi.

Carpaccio z buraków

  • 2 kg buraków
  • 1 mała główka czosnku
  • 3 litry wody
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 3 łyżki soli
  • 1 kromka razowego chleba
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny z białego wina Develey
  • maliny

Buraki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki, a następnie poukładać w słoiku na przemian z przyprawami i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Całość zalać przegotowaną, letnią wodą wymieszaną z solą, tak aby buraki były całkowicie przykryte. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 6 dni (czas kiszenia zależy od temperatury). Ukiszone buraki należy szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce lub przygotowywać od razu. Plasterki buraków poukładać na talerzyku, skropić oliwą oraz octem winnym, posypać posiekanymi orzechami i malinami.

8 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie smaków, wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto łączyć różne smaki bo efekt jest wyśmienity :-)

      Usuń
  2. Czy mozna zapytac po co byla ta kromka razowego chleba? Kuszacy przepis i nie chce niczego zepsuc ;(

    OdpowiedzUsuń