czwartek, 17 września 2015

Gulasz w sosie pesto

Zapraszam na mięsny obiad. Gulasz jest z pewnością wszystkim znany, ale czy próbowaliście gulasz w sosie pesto? Jeśli nie to koniecznie wypróbujcie, jest pyszne, aromatyczne, mięciutkie i idealnie smakuje z dowolną kaszą i kiszonym ogórkiem - ja podałam z kaszą jęczmienną.

Mięso w sosie pesto

  • 60 dag łopatki wieprzowej
  • słoiczek czerwonego pesto Develey
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki 
  • pieprz
  • sól

Wodę zagotować i do gotującej dodać pesto. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, a następnie dodać do wody z pesto i całość dusić na małym ogniu około godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na koniec dodać śmietanę oraz zagęścić sos mąką i doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać z ulubioną kaszą.



10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe mięsko, musi być smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie!
    Zapraszam tez do siebie http://smykwkuchni.blogspot.com ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, ja bardzo lubię pesto, więc z chęcią bym zjadła taki obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sumie szybki sposób na lekki obiadek. O to właśnie chodzi, żeby czasu nie tracić ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gulasz uwielbiam, ale z pesto nie łączyłam. Musi smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń