Dziś na obiad chciałabym Wam polecić kapustę z ziarnem amarantusa. Amarantus jest cennym źródłem białka, a także wielu składników mineralnych w tym żelaza i wapnia, a także magnezu, fosforu i potasu. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A, C i E oraz antyoksydanty. Wpływa również korzystnie na pracę jelit dzięki dużej zawartości błonnika. Jak sami widzicie warto więc przygotowywać dania z ziarnem amarantusa.
- 1 kapusta
- 3 cebule
- 1 jabłko
- 3 pomidory
- 10 dag ziarna amarantusa Kłos-Pol
- pieprz
- sól
Kapustę poszatkować, zalać wodą, osolić i ugotować do miękkości, a następnie odcedzić. Ziarna amarantusa zalać wodą, tak aby były przykryte i gotować do miękkości. Cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju. Jabłko obrać i pokroić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory pokroić i zagotować, a następnie przetrzeć przez sito. Do kapusty dodać podsmażoną cebulkę, starte jabłkom oraz przygotowany przecier pomidorowy i ugotowane ziarno amarantusa. Całość doprawić do smaku pieprzem i solą i dusić na małym ogniu ok. 15 min.
Małgosiu bardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :-)
UsuńMasz rację. Zdrowie to podstawa. Taka kapustę to i ja bym chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze amarantusa, muszę koniecznie spróbować.
OdpowiedzUsuń