Lato szybko minęło i dziś u nas szaro i deszczowo, a więc czas przygotowywać się na zimę czyli czas na przetwory. Jeśli macie dużo cukinii to polecam sos z cukinii, który idealnie nadaje się jako dodatek do makaronu lub ryżu.
- 3 kg cukinii
- 1 kg cebuli
- 3 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka chilli
- 1 szkl octu
- 40 dag cukru
- 1 łyżka soli himalajskiej Kłos-Pol
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać solą i pozostawić na godzinę, aby puściła soki. Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do garnka wlać ocet, dodać pomidory z puszki, cukier, sól, oraz przyprawy i zagotować. Do gotującej zalewy wsypać cebulę oraz cukinię i całość gotować ok. 40 min. Gorący sos nakładać do słoików, zakręcić i układać do góry dnem.
Smakowity sos:)
OdpowiedzUsuńzgadza się Leno :-)
UsuńTeraz trzeba troszkę pracy włożyć w przygotowanie przetworów, ale w zimie chętnie się je otwiera, a taki sosik jest pyszny, robię podobny :-)
OdpowiedzUsuńMasz rację Marto, w zimie chętnie sięga się po różnego rodzaju zapasy :-)
UsuńMałgosiu a u nas ciepło i słoneczko świeci. Sosik wspaniały :-)
OdpowiedzUsuńSzczęściarze z Was Marzenko macie dłużej lato ;-)
UsuńUwielbiam taki sosik, jest pyszny!!! :)
OdpowiedzUsuń