poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Pora obiadowa, a więc czas na zupkę, może macie ochotę na kapuśniak ze słodkiej kapusty? :-)

Kapuśniak ze słodkiej kapusty


  • 3 litry wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 kapusty białej
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 małe udko z kurczaka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu
  • sól himalajska gruba Kłos-Pol
  • pieprz


Marchew oraz pietruszkę zetrzeć na tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Do garnka z wodą włożyć udko, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i całość gotować na małym ogniu 15 min. Następnie dodać wszystkie warzywa i całość gotować do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, należy je wyjąć i jeśli ktoś lubi można podzielić na małe kawałki i dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę lub jogurt. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą.

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kapuśniaka zresztą tak jak i inne zupy, a sól himalajską również używam w kuchni bo jest najzdrowsza z wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Marto, sól himalajska jest zdrowsza od innych.

      Usuń
  2. Mniam, zjadłabym, najlepiej z przypieczonymi ziemniaczkami... Ale mi narobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm z przypieczonymi ziemniaczkami też brzmi ciekawie :-)

      Usuń