Pora obiadowa, a więc czas na zupkę, może macie ochotę na kapuśniak ze słodkiej kapusty? :-)
- 3 litry wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 kapusty białej
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 małe udko z kurczaka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu
- sól himalajska gruba Kłos-Pol
- pieprz
Marchew oraz pietruszkę zetrzeć na tarce, a ziemniaki pokroić w kostkę. Kapustę drobno poszatkować. Do garnka z wodą włożyć udko, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i całość gotować na małym ogniu 15 min. Następnie dodać wszystkie warzywa i całość gotować do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, należy je wyjąć i jeśli ktoś lubi można podzielić na małe kawałki i dodać do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę lub jogurt. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Bardzo lubię kapuśniaka zresztą tak jak i inne zupy, a sól himalajską również używam w kuchni bo jest najzdrowsza z wszystkich.
OdpowiedzUsuńMasz rację Marto, sól himalajska jest zdrowsza od innych.
UsuńBardzo lubię takie zupki :-)))
OdpowiedzUsuńTo tak jak i ja :-)
UsuńMniam, zjadłabym, najlepiej z przypieczonymi ziemniaczkami... Ale mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńHmm z przypieczonymi ziemniaczkami też brzmi ciekawie :-)
Usuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
Usuń