niedziela, 16 sierpnia 2015

Gofry pomarańczowe

Lubicie gofry? Jeśli tak to zapraszam Was na gofry pomarańczowe, które wspaniale smakują z dżemem wiśniowym Orzech

Gofry pomarańczowe

  • 4 jajka
  • 30 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 12 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 pomarańcza

Białka oddzielić od żółtek. Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie cały czas ucierając dodać mąkę wraz z proszkiem i solą, a także rozpuszczoną margarynę. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę wraz z sokiem dodać do ciasta. Z białek ubić pianę i również dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać i piec gofry.

12 komentarzy:

  1. Gofry pierwsza klasa, swoją drogą zauważyłem, że firma Orzech ma chyba jeden z największych internetowych product placement :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne! Z pomarańczą muszą smakować niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pomarańczą muszą mieć fajny aromat ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszące goferki a moja gofrownica zepsuta. Pozdrawiam Małgosiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz sprawić sobie nową, bo gofry muszą być ;-) Pozdrawiam cieplutko Weroniko :-)

      Usuń
  5. Gofry kuszą, a ja się w gofrownicę nie zaopatrzyłam. Szkoda. Koniecznie muszę kupić i zrobić takie gofry :)

    OdpowiedzUsuń