Bardzo lubię fasolę mung i często przygotowuję z niej różnego rodzaju dania, dziś chciałabym Wam polecić fasolę mung w sosie curry.
- 1 szkl fasoli mung Kłos-Pol
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szkl wody
- pieprz
- sól himalajska Kłos-Pol
- sok z cytryny
- natka pietruszki
Fasolę zalać gorącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz wodę i wymieszać. Na koniec dodać odcedzoną fasolę i całość dusić kilka minut doprawiając do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Gotowe danie podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
bardzo pożywne danie :)
OdpowiedzUsuńZgadza się Madziu :-)
UsuńPychota! Uwielbiam wszelkie curry, a z fasolką mung musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńJeśli uwielbiasz wszelkie curry to na pewno zasmakuje Ci i z fasolą mung, ja również jestem miłośniczką różnego rodzaju curry :-)
UsuńMniam moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńmnie wyszło trochę za goszkie
OdpowiedzUsuń