sobota, 15 sierpnia 2015

Fasola mung w sosie curry

Bardzo lubię fasolę mung i często przygotowuję z niej różnego rodzaju dania, dziś chciałabym Wam polecić fasolę mung w sosie curry.

Fasola mung w sosie curry

  • 1 szkl fasoli mung Kłos-Pol
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl wody
  • pieprz
  • sól himalajska Kłos-Pol
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Fasolę zalać gorącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać wszystkie przyprawy, pastę curry, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz wodę i wymieszać. Na koniec dodać odcedzoną fasolę i całość dusić kilka minut doprawiając do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Gotowe danie podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

8 komentarzy: