Dziś kolejne danie z fasoli mung, tym razem przygotowałam pastę z fasoli mung z suszonymi pomidorami, która jest smacznym i zdrowym dodatkiem do kanapek.
Takie suszone pomidory bio można zakupić w sklepie NATURO, a po wpisaniu kodu rabatowego EKO-NATURO dostaniecie rabat 5% na całe zakupy.
- 3/4 szkl fasoli mung
- 6 suszonych pomidorów bio Fresano
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz
- sól
Fasolę mung zalać gorącą wodą i pozostawić na noc. Pomidory zalać olejem lnianym i również pozostawić na noc. Następnego dnia wodę odlać, fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Ugotowaną fasolę odcedzić i ubić jak ziemniaki, a następnie pozostawić do wystudzenia. Pomidory wyjąć z oleju, pokroić na małe kawałki i dodać do fasoli. Dodać również olej, w którym moczyły się pomidory, koncentrat pomidorowy, kurkumę oraz pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie zblenderować. Gotową pastę wstawić do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia.
Wygląda szalenie apetycznie. Na pewni kiedyś wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam Kasiu :-)
UsuńKolejny super przepis, z którego na pewno skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się Marto :-)
UsuńSuper pasta. Uwielbiam dodatek suszonych pomidorów :-)
OdpowiedzUsuńOj tak suszone pomidorki są bardzo fajnym dodatkiem do wielu dań.
Usuńuwielbiam takie domowe pasty, są świetne do pieczywa, czy przekąsek typu nachos :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Madziu :-)
UsuńMałgosiu bardzo lubię suszone pomidory, a więc pasta na pewno by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością Elu :-)
UsuńCiekawa Propozycja, jutro przetestuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
Usuńświetny przepis !
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńBrzmi pysznie! :)
OdpowiedzUsuń