Dziś zapraszam Was na pasztet wegetariański, pasztet z fasoli mung. Fasola mung jest źródłem białka oraz zawiera wszystkie ważne dla organizmu witaminy oraz wiele pierwiastków, dlatego warto przygotowywać dania z tej właśnie fasoli.
- 20 dag fasoli mung Kłos-Pol
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki uprażonego słonecznika
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz
- sól
Fasolę zalać gorącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia odlać wodę z fasoli, zalać świeżą i gotować do miękkości, odcedzić i ubić jak ziemniaki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i udusic razem na oleju. Do ubitej fasoli, dodać jajka, uduszone warzywa, ugotowaną kaszę jaglaną, uprażone ziarna słonecznika oraz kurkumę i całość zblendować. Masę doprawić do smaku pieprzem oraz solą i przełożyć do małej keksówki. Piec w temp. 180 st przez ok. 45 min.
Super sprawa :-) myślę, że się skuszę aby wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńLubię wszelkiego rodzaju pasztety, ale takiego jeszcze ni jadłam, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj Marto :-)
UsuńTeż robię podobny i jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie,chętnie go skosztuję :)
OdpowiedzUsuńhttp://oceniamyprodukty.blogspot.com/