poniedziałek, 29 czerwca 2015

Pasztet z fasoli mung

Dziś  zapraszam Was na pasztet wegetariański, pasztet z fasoli mung. Fasola mung jest źródłem białka oraz zawiera wszystkie ważne dla organizmu witaminy oraz wiele pierwiastków, dlatego warto przygotowywać dania z tej właśnie fasoli.

Pasztet z fasoli mung

  • 20 dag fasoli mung Kłos-Pol
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki uprażonego słonecznika
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz
  • sól

Fasolę zalać gorącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia odlać wodę z fasoli, zalać świeżą i gotować do miękkości, odcedzić i ubić jak ziemniaki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i udusic razem na oleju. Do ubitej fasoli, dodać jajka, uduszone warzywa, ugotowaną kaszę jaglaną, uprażone ziarna słonecznika oraz kurkumę i całość zblendować. Masę doprawić do smaku pieprzem oraz solą i przełożyć do małej keksówki. Piec w temp. 180 st przez ok. 45 min.

6 komentarzy:

  1. Super sprawa :-) myślę, że się skuszę aby wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszelkiego rodzaju pasztety, ale takiego jeszcze ni jadłam, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię podobny i jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie,chętnie go skosztuję :)

    http://oceniamyprodukty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń