Dziś polecam Wam kolejne lekkie i szybkie danie. Jest to kasza kuskus z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym.
- 10 dag kaszy kuskus
- 1 op. kotletów sojowych
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 4 łyżeczki pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim Rafex
- 0,5 litra wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
- sól
Wodę zagotować wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i sosem sojowym. Do wrzącego dodać kotlety sojowe, przykryć, wyłączyć i pozostawić na 10 min. Po tym czasie kotlety wyjąć z zalewy i pokroić w paski. Do pozostałej zalewy dodać koncentrat pomidorowy, 3 łyżeczki pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Gęstość sosu zrobić wg własnego uznania, jeśli jest za rzadki dodać mąkę, jeśli za gęsty dodać wodę. Do gotowego sosu dodać pokrojone kotlety sojowe i całość zagotować.
Osobno przygotować kaszę kuskus, do której dodać 1 łyżeczkę pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim i zalać wrzącą wodą, 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykryć i pozostawić na 10 min.
Gotową kaszę kuskus podawać z kotletami sojowymi w sosie pomidorowym.
Pyszne danie Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :-)
UsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
UsuńPrzepis prosty, zdjęcia z kotletami wyglądają pysznie. Muszę spróbować je przyrządzić.
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńTakie kotlety sojowe kiedyś jadłam. Bo zawsze były pod ręką, bo szybko się przygotowywało. No i teraz właśnie mi o nich przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuńWięc przyszedł czas aby ponownie je przygotować Krysiu :-)
UsuńUwielbiam kotlety sojowe, a kasze kuskus jeszcze bardziej:) dla mnie idealne danie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Beatko, że trafiłam w Twój gust :-)
UsuńBardzo ciekawe danie, chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuń