Koktajl ze szpinaku to napój bogaty w wiele dobroczynny właściwości, a przede wszystkim to źródło dużej ilości żelaza. Ma wspaniały smak, więc pije się go z wielką przyjemnością.
Same nasiona chia czyli tzw. szałwia hiszpańska to naturalne źródło błonnika, białka, witamin, minerałów i antyoksydantów. Są również bogatym źródłem kwasów omega3 oraz omega6, a także żelaza, magnezu, fosforu, wapnia, manganu, miedzi i cynku.
- 1 jabłko
- 1 banan
- 3 garści szpinaku
- 2 łyżeczki nasion chia Kłos-Pol
Z jabłka wycisnąć sok poprzez sokowirówkę, a następnie przelać do pojemniczka z blendera. Dodać pokrojonego banana oraz szpinak i nasiona chia. Całość dokładnie zblenderować. Gotowy koktajl przelać do szklanek, posypać do dekoracji nasionkami oraz włożyć listek szpinaku.
Uwielbiam koktajle a zwłaszcza w zielonym kolorze. Pysznie wygląda Twój koktajl :)
OdpowiedzUsuńDzięki Krysiu :-)
UsuńBardzo lubię różne koktajle. A zwłaszcza takie pysznie zielone :-)
OdpowiedzUsuńKoktajle są idealne na upalne dni :-)
UsuńWygląda bardzo apetycznie, Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Beatko :-)
UsuńSuper koktajl :-)
OdpowiedzUsuńnie dość, że zdrowy to jeszcze i smaczny :-)
Usuńsolidna dawka zdrowia :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :-)
UsuńWspaniały koktajl, akurat mam wszystkie potrzebne składniki oprócz tych nasion. Dziś przygotuje sobie ten koktajl bez nasion, a w najbliższym czasie kupie sobie te nasionka, bo bardzo mnie zaciekawiły :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zainspirowałam Cię do zrobienia tego zdrowego i smacznego koktajlu :-)
Usuń