Parę tygodni temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych Akademii Smaku Bosch, których głównym partnerem była firma Kupiec
Tematem warsztatów była kasza, która jest jednym z bardzo ważnych i wartościowych składników, który powinien znaleźć się w naszym jadłospisie. Dostarcza ona organizmowi bardzo dużo cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów.
Podczas pierwszej części spotkania o gatunkach kaszy jak i o tym jak wpływa ona na nasz organizm oraz jak powinno się ją przyrządzać opowiedziała znana aktorka Monika Mrozowska - autorka książek kucharskich oraz propagatorka zdrowego i aktywnego trybu życia.
Szefami kuchni natomiast byli uczestnicy MasterChefa: Mikołaj Rey oraz Maciej Koźlakowski.
I to właśnie z nimi mieliśmy okazję przygotować wyśmienite dania z kaszy.
Pierwszym daniem z kaszą jaglaną w roli głównej był podany na słodko budyń z kaszy jaglanej, który mnie po prostu zachwycił, gdyż w ogóle nie było czuć w nim kaszy.
Na bazie kaszy gryczanej powstał również golas lubelski
Kolejnym daniem była sałatka z pęczaku i popcornem z kaszy gryczanej, która smakowała wyśmienicie
Następnym daniem było pęczakotto bałtyckie - pęczak podany z łososiem
I ostatnim daniem jakie wspólnie przygotowaliśmy było portobello faszerowany kaszą jęczmienną
Na koniec warsztatów odbyła się oczywiście wspólna degustacja wszystkich potraw i pamiątkowe zdjęcia, poniżej z Mikołajem Rey oraz Angeliką Miką z firmy Kupiec :-)
Super są takie warsztaty. Ja kaszę bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńwspaniała sprawa z tymi warsztatami, pozazdrościć:)
OdpowiedzUsuń