sobota, 2 maja 2015

Warsztaty kulinarne - Akademia Smaku Bosch

Parę tygodni temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych Akademii Smaku Bosch, których głównym partnerem była firma Kupiec 
Tematem warsztatów była kasza, która jest jednym z bardzo ważnych i wartościowych składników, który powinien znaleźć się w naszym jadłospisie. Dostarcza ona organizmowi bardzo dużo cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. 

Akademia Smaku Bosch

Akademia Smaku Bosch

Podczas pierwszej części spotkania o gatunkach kaszy jak i o tym jak wpływa ona na nasz organizm oraz jak powinno się ją przyrządzać opowiedziała znana aktorka Monika Mrozowska - autorka książek kucharskich oraz propagatorka zdrowego i aktywnego trybu życia. 

Akademia Smaku Bosch


Szefami kuchni natomiast byli uczestnicy MasterChefa: Mikołaj Rey oraz Maciej Koźlakowski.


I to właśnie z nimi mieliśmy okazję przygotować wyśmienite dania z kaszy.



Pierwszym daniem z kaszą jaglaną w roli głównej był podany na słodko budyń z kaszy jaglanej, który mnie po prostu zachwycił, gdyż w ogóle nie było czuć w nim kaszy.



Na bazie kaszy gryczanej powstał również golas lubelski

Akademia Smaku Bosch


Kolejnym daniem była sałatka z pęczaku i popcornem z kaszy gryczanej, która smakowała wyśmienicie 


Następnym daniem było pęczakotto bałtyckie - pęczak podany z łososiem

Akademia Smaku Bosch



I ostatnim daniem jakie wspólnie przygotowaliśmy było portobello faszerowany kaszą jęczmienną



Na koniec warsztatów odbyła się oczywiście wspólna degustacja wszystkich potraw i pamiątkowe zdjęcia, poniżej  z Mikołajem Rey oraz Angeliką Miką z firmy Kupiec :-)



2 komentarze:

  1. Super są takie warsztaty. Ja kaszę bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała sprawa z tymi warsztatami, pozazdrościć:)

    OdpowiedzUsuń