Dziś zapraszam Was na chlebek na bogato czyli chleb z ziarnami. Nie wyrasta zbyt dużo, jest zbity, przepełniony ziarnami i smakuje wyśmienicie, wystarczy posmarować samym masłem lub serkiem i wyśmienite śniadanie gotowe :-)
- zakwas żytni
- 40 dag mąki żytniej typ 2000 Kłos-Pol
- 40 dag mąki żytniej typ 720 Kłos-Pol
- 3/4 szkl słonecznika Kłos-Pol
- 3/4 szkl siemienia lnianego Kłos-Pol
- 3/4 szkl płatków owsianych
- 3/4 szkl otrąb żytnich
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżki oliwy
- 0,8 litra letniej wody
Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać zakwas, oliwę oraz letnią wodę i wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do podłużnej blaszki, rękę zwilżyć wodą i wygładzić ciasto. Ciasto w blaszce przykryć ściereczką i odstawić na 5 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st przez 25 min, a następnie w temp. 190 st przez kolejne 25 min. Po upieczeniu chleb wyjąć z blaszki i posmarować pędzelkiem zanurzając go w wodzie.
Wspaniały chleb. Bardzo lubię taki naszpikowany ziarnami. Ale sama takiego nie piekłam. Zachęciłaś mnie do tego, żeby zrobić swój :)
OdpowiedzUsuńPolecam Krysiu :-)
UsuńAż mi ślinka pociekła...
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chlebek - bajka;)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Tobą Marzenko :-)
Usuńmmmm, pysznie wygląda!!! :)
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje :-)
Usuńna pewno skusiłabym się na kromeczkę :)
OdpowiedzUsuńi na jednej by się nie skończyło :-)
UsuńIle trzeba dodać tego zakwasu (konkretnie) ? :o
OdpowiedzUsuńZakwas robię z tego przepisu i tu też jest opisane o ilosci zakwasu :-) http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2015/04/zakwas-zytni.html
Usuń