czwartek, 30 kwietnia 2015

Chleb z ziarnami

Dziś zapraszam Was na chlebek na bogato czyli chleb z ziarnami. Nie wyrasta zbyt dużo, jest zbity, przepełniony ziarnami i smakuje wyśmienicie, wystarczy posmarować samym masłem lub serkiem i wyśmienite śniadanie gotowe :-)
 
Chleb z ziarnami


  • zakwas żytni
  • 40 dag mąki żytniej typ 2000 Kłos-Pol
  • 40 dag mąki żytniej typ 720 Kłos-Pol
  • 3/4 szkl słonecznika Kłos-Pol
  • 3/4 szkl siemienia lnianego Kłos-Pol
  • 3/4 szkl płatków owsianych
  • 3/4 szkl otrąb żytnich
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,8 litra letniej wody

Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać zakwas, oliwę oraz letnią wodę i wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do podłużnej blaszki, rękę zwilżyć wodą i wygładzić ciasto. Ciasto w blaszce przykryć ściereczką i odstawić na 5 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st przez 25 min, a następnie w temp. 190 st przez kolejne 25 min. Po upieczeniu chleb wyjąć z blaszki i posmarować pędzelkiem zanurzając go w wodzie. 

12 komentarzy:

  1. Wspaniały chleb. Bardzo lubię taki naszpikowany ziarnami. Ale sama takiego nie piekłam. Zachęciłaś mnie do tego, żeby zrobić swój :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowy chlebek - bajka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno skusiłabym się na kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile trzeba dodać tego zakwasu (konkretnie) ? :o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakwas robię z tego przepisu i tu też jest opisane o ilosci zakwasu :-) http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2015/04/zakwas-zytni.html

      Usuń