Dziś zapraszam Was na danie prosto ze Sri Lanki czyli Curry z kurczakiem. Spróbujcie sami bo jest bardzo proste i pyszne. Do takiego dania nie może oczywiście zabraknąć również wyśmienitej herbaty ze Sri Lanki. Przygotowałam wspaniałą zieloną herbatę z dodatkiem niebieskiej malwy, płatków róży, chabru i lotosu Lilac Sensation firmy Basilur
- filet z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- 1/2 łyżki rozdrobnionych liści curry
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1/2 szkl wody
- 1 torebka ryżu
Filet pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i całość podsmażyć. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat, mleko oraz wodę, wymieszać i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
Ryż ugotować na sypko. Curry z kurczaka podawać w osobnej miseczce, a ryż w osobnej.
Bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńBardzo wyrafinowane danie. Chętnie bym zjadła. Pięknie podane i z taką herbatą... Pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :-)
Usuńgdyby tylko mój mąż lubił ryż... :P
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne danie, chętnie załapałabym się na taki obiad :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Beatko :-)
Usuńtakie dania lubię:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis ! wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńI tak też właśnie smakuje :-)
UsuńDanie wygląda wspaniale a patrząc na jego składniki to pewnie smakuje wyśmienicie;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak smakuje :-)
UsuńCurry jest świetne ;) klasa sama w sobie!
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł na jutrzejszy obiad
OdpowiedzUsuń