niedziela, 3 maja 2015

Curry z kurczakiem


Dziś zapraszam Was na danie prosto ze Sri Lanki czyli Curry z kurczakiem. Spróbujcie sami bo jest bardzo proste i pyszne. Do takiego dania nie może oczywiście zabraknąć również wyśmienitej herbaty ze Sri Lanki. Przygotowałam wspaniałą zieloną herbatę z dodatkiem niebieskiej malwy, płatków róży, chabru i lotosu Lilac Sensation firmy Basilur 

Curry z kurczakiem

Curry z kurczakiem

  • filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • 1/2 łyżki rozdrobnionych liści curry
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1/2 szkl wody
  • 1 torebka ryżu

Filet pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i całość podsmażyć. Dodać wszystkie przyprawy, koncentrat, mleko oraz wodę, wymieszać i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
Ryż ugotować na sypko. Curry z kurczaka podawać w osobnej miseczce, a ryż w osobnej.

13 komentarzy:

  1. Bardzo wyrafinowane danie. Chętnie bym zjadła. Pięknie podane i z taką herbatą... Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdyby tylko mój mąż lubił ryż... :P

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczne danie, chętnie załapałabym się na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis ! wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie wygląda wspaniale a patrząc na jego składniki to pewnie smakuje wyśmienicie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Curry jest świetne ;) klasa sama w sobie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad

    OdpowiedzUsuń