Kotleciki z kaszy gryczanej to moja dzisiejsza propozycja na piątkowy obiad, szybkie, smaczne i chrupiące - polecam :-)
- 1 szkl kaszy gryczanej palonej Kłos-Pol
- 2 szkl wody
- 1 jajko
- 10 dag sera żółtego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz
- sól
- otręby owsiane Kłos-Pol
Kaszę ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do wystudzenia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białko oddzielić od żółtka. Kaszę wymieszać z serem, żółtkiem oraz mąką. Na koniec dodać pianę ubitą z białka, wymieszać oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Z przygotowanej masy formować kotleciki, które następnie obtaczać w otrębach owsianych i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Bardzo je lubię. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno :-)
OdpowiedzUsuńzgadza się :-)
UsuńDanie jak dla mnie super, sycące i wartosciowe/Pozdrawiam Małgosiu
OdpowiedzUsuńDziękuje Weroniko i ja również pozdrawiam :-)
UsuńRobiłam kiedyś, dawno temu i, o ile pamiętam, były bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńMoże czas znów je powtórzyć Beatko ;-)
Usuńgdybym tylko lubiła kaszę gryczaną :P
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś nie przepadałam za kaszą, ale od jakiegoś czasu ją polubiłam i przygotowuję ją co raz częściej :-)
Usuńoj muszę je koniecznie wypróbować , wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuń