piątek, 8 maja 2015

Kotleciki z kaszy gryczanej

Kotleciki z kaszy gryczanej to moja dzisiejsza propozycja na piątkowy obiad, szybkie, smaczne i chrupiące - polecam :-)                             
             
Kotleciki z kaszy gryczanej

  • 1 szkl kaszy gryczanej palonej Kłos-Pol
  • 2 szkl wody
  • 1 jajko
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól
  • otręby owsiane Kłos-Pol

Kaszę ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do wystudzenia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białko oddzielić od żółtka. Kaszę wymieszać z serem, żółtkiem oraz mąką. Na koniec dodać pianę ubitą z białka, wymieszać oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Z przygotowanej masy formować kotleciki, które następnie obtaczać w otrębach owsianych i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. 

9 komentarzy:

  1. Bardzo je lubię. Smakują zarówno na ciepło jak i zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie jak dla mnie super, sycące i wartosciowe/Pozdrawiam Małgosiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Weroniko i ja również pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. Robiłam kiedyś, dawno temu i, o ile pamiętam, były bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może czas znów je powtórzyć Beatko ;-)

      Usuń
  4. gdybym tylko lubiła kaszę gryczaną :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kiedyś nie przepadałam za kaszą, ale od jakiegoś czasu ją polubiłam i przygotowuję ją co raz częściej :-)

      Usuń
  5. oj muszę je koniecznie wypróbować , wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń