piątek, 17 kwietnia 2015

Pęcak jęczmienny z sosem grzybowym

Pęcak jęczmienny z sosem grzybowym to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Kasza pęcak jest jednym z rodzajów kaszy jęczmiennej. Jest najmniej przetworzona, otrzymywana z całych ziaren jęczmienia. Pęcak ma dużą zawartość rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, dzięki czemu przyczynia się do obniżenia złego cholesteroru we krwi. Ponadto pęcak zawiera witaminy z grupy B, witaminę K oraz wiele cennych składników mineralnych m.in. wapń, cynk, potas i żelazo.  

Pęcak jęczmienny z sosem grzybowym

  • 1 szkl pęcak jęczmienny Kłos-Pol
  • 2 szkl wody
  • garść suszonych borowików
  • 3 szkl wody
  • 1/2 kostki grzybowej
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz
  • sól

Grzyby zalać 3 szkl wody i pozostawić na kilka godzin lub na całą noc, a następnie gotować w tej samej wodzie do miękkości. Gdy będą miękkie, wyjąć je i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie ponownie wrzucić do wody, dodać kostkę grzybową i zagotować. W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę i dodać do sosu, mieszając aby nie powstały grudki. Na koniec dodać śmietanę oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Pęcak przepłukać w zimnej wodzie, następnie zalać 2 szkl gorącej wodą i gotować 30 min na małym ogniu, aż do całkowitego odparowania wody, a następnie wyłączyć i przykryć grubym kocem pozostawiając jeszcze na 15 min.  

2 komentarze:

  1. Super, bo bardzo lubię tę kaszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pęczak to kasza którą najbardziej lubię :) pozdrawiam Małgosiu

    OdpowiedzUsuń