sobota, 18 kwietnia 2015

Filet z kurczaka w mące konopnej

Czy stosowaliście mąkę konopną? Ja miałam możliwość pierwszy raz użyć mąki konopnej dzięki firmie OlVita Postanowiłam przygotować ją jako panierka do fileta z kurczaka. Mąka konopna jest brązowo-zielonego koloru o smaku lekko orzechowym i posiada wysoką zawartość błonnika, a także zawiera witaminy z grupy B i E oraz wiele minerałów m.in. wapń, potas, fosfor, żelazo.

Filet w mące konopnej

  • filet z kurczaka
  • mąka konopna premium OlVita
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

Filet umyć, osuszyć i delikatnie rozbić, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie oprószyć, pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi i obtoczyć w mące konopnej. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie zalać wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia sos zagęścić mąką orkiszową oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. 

8 komentarzy:

  1. Nie słyszałam o takiej mące, ale po lekturze, już wiem, że jest pysznie u Ciebie :) Pozdrawiam Małgoś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie widziałam takiej mąki, ciekawa jestem :-) bardzo fajnie wygląda i pewnie smakuje również pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto wypróbować, ma bardzo ciekawy smak, polecam :-)

      Usuń
  3. Nigdy nie natknęłam się na takie danie, ale jako, że bardzo lubię filety z kurczaka pod różną postacią sądzę, że byłby to przepis idealny dla mnie,. Czasem brakuje nawet pomysłów na obiad, więc wtedy warto sięgnąć po ten specjał. Muszę spróbować. Zapraszam w wolnej chwili do mnie na blog.
    Pozdrawiam cieplutko.
    Megly.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwłaszcza wtedy gdy brakuje pomysłów na obiad, warto sięgać i wypróbować jakieś nowości, które być może nam posmakują i na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Pozdrawiam Megly :-)

      Usuń