Czy stosowaliście mąkę konopną? Ja miałam możliwość pierwszy raz użyć mąki konopnej dzięki firmie OlVita Postanowiłam przygotować ją jako panierka do fileta z kurczaka. Mąka konopna jest brązowo-zielonego koloru o smaku lekko orzechowym i posiada wysoką zawartość błonnika, a także zawiera witaminy z grupy B i E oraz wiele minerałów m.in. wapń, potas, fosfor, żelazo.
- filet z kurczaka
- mąka konopna premium OlVita
- 1 szkl wody
- 1 łyżka mąki orkiszowej
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
Filet umyć, osuszyć i delikatnie rozbić, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie oprószyć, pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi i obtoczyć w mące konopnej. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie zalać wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia sos zagęścić mąką orkiszową oraz doprawić do smaku pieprzem i solą.
Nie słyszałam o takiej mące, ale po lekturze, już wiem, że jest pysznie u Ciebie :) Pozdrawiam Małgoś :)
OdpowiedzUsuńJa również pozdrawiam Beatko :-)
UsuńNigdy nie widziałam takiej mąki, ciekawa jestem :-) bardzo fajnie wygląda i pewnie smakuje również pysznie :-)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować, ma bardzo ciekawy smak, polecam :-)
UsuńNigdy nie natknęłam się na takie danie, ale jako, że bardzo lubię filety z kurczaka pod różną postacią sądzę, że byłby to przepis idealny dla mnie,. Czasem brakuje nawet pomysłów na obiad, więc wtedy warto sięgnąć po ten specjał. Muszę spróbować. Zapraszam w wolnej chwili do mnie na blog.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Megly.
Zwłaszcza wtedy gdy brakuje pomysłów na obiad, warto sięgać i wypróbować jakieś nowości, które być może nam posmakują i na stałe zagoszczą w naszej kuchni. Pozdrawiam Megly :-)
UsuńChyba Cie odwiedzę:) ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam :-)
Usuń