niedziela, 19 kwietnia 2015

Marcepanek

Witajcie kochani w ten niedzielny poranek, życzę Wam miłego leniuchowania i do niedzielnej kawusi polecam ciasto jabłkowo-makowo-orzechowe czyli Marcepanek

Marcepanek


Ciasto kruche:
  • 60 dag mąki pszennej typ 750 Kłos-Pol
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:
  • 80 dag jabłek
  • 18 dag cukru
  • 4 dag margaryny

Mak:
  • 1 szkl maku
  • 2 jajka
  • 5 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • skórka pomarańczowa
  • garść rodzynek

Masa orzechowa: 
  • 20 dag zmielonych orzechów
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 kostka masła


Ciasto kruche: 
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto kruche, które następnie podzielić na 4 części. Dwie części rozwałkować i wyłożyć nimi dwie blaszki. Na jedno ciasto wyłożyć mak, a drugie ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka. Rozwałkować dwie pozostałe części ciasta i przykryć jabłka oraz mak. Oba ciasta ponakłuwać widelcem i piec w temp. 180 st przez ok. 40 min.

Jabłka:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie smażyć je wraz z cukrem i margaryną do odparowania soku. Jabłka przestudzić i wyłożyć na cisto.

Mak:
Mak zalać wodą i gotować przez 5 min, a następnie przecedzić przez sitko i po wystudzeniu zemleć w maszynce dwa razy. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z margaryną oraz cukrem, nadal ucierając dodać mak. Na koniec dodać pianę z białek oraz skórkę pomarańczową oraz rodzynki i całość wymieszać. 

Masa orzechowa:
Mleko zagotować z cukrem, a następnie wsypać orzechy, wymieszać, wyłączyć i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać po masy orzechowej. 

Na ciasto makowe wyłożyć masę orzechową, przykryć plackiem jabłkowym i wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.


10 komentarzy:

  1. Małgosiu wspaniałe ciasto, wygląda cudnie :-) poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Marzenko na ciasto i kawusie :-)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Troszkę trzeba się przy nim napracować, ale za to efekt jest przepyszny :-)

      Usuń
  3. Małgoś, te masy to absolutny hit!!! Pyszne ciacho!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle pyszności w jednym cieście. Lubię takie składane pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Krysiu takie składance są najlepsze :-)

      Usuń
  5. Witaj Małgosiu. Ależ mi narobiłaś ochoty. Ciacho wyszło Ci SUPER. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Weroniko i również pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń