Jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup w Polsce jest barszcz ukraiński. Wersji tej potrawy jest bardzo wiele i każdy robi ją inaczej i na swój sposób. Zapraszam na moją wersję barszczu ukraińskiego :-)
- 1 szkl fasoli Piątnica
- 50 dag buraków czerwonych
- 1/4 małej kapusty
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 marchewka
- 1/2 małego selera
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- 1 kostka rosołowa
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- koperek
Fasolę zalać gorącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia odlać wodę z fasoli, zalać świeżą i gotować do miękkości. Warzywa obrać i pokroić w kosteczkę, a kapustę drobno poszatkować. W dużym garnku zagotować wodę, dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz warzywa pokrojone w kosteczkę. Chwilę podgotować, a następnie dodać kapustę i wszystko razem gotować do miękkości wszystkich warzyw. Następni dodać ugotowaną osobno fasolę, koncentrat pomidorowy i całość zagotować. Na koniec dodać śmietanę, drobno posiekany koperek oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
bardzoo lubię!
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś apetytu!!! Mniam!!! :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu zupka super, bardzo ją lubię. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny barszcz. Bardzo lubię. Niedawno zrobiłam. Ale chętnie bym znów zjadła :)
OdpowiedzUsuńA myślałam, że jest to bardziej skomplikowana zupka ;) Dzięki za świetny przepis i za wspólny Błyskawiczny Piątek!
OdpowiedzUsuń