czwartek, 16 kwietnia 2015

Barszcz ukraiński

Jedną z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych zup w Polsce jest barszcz ukraiński. Wersji tej potrawy jest bardzo wiele i każdy robi ją inaczej i na swój sposób. Zapraszam na moją wersję barszczu ukraińskiego :-)

Barszcz ukraiński

  • 1 szkl fasoli Piątnica
  • 50 dag buraków czerwonych
  • 1/4 małej kapusty
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 kostka rosołowa
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • koperek

Fasolę zalać gorącą wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia odlać wodę z fasoli, zalać świeżą i gotować do miękkości. Warzywa obrać i pokroić w kosteczkę, a kapustę drobno poszatkować. W dużym garnku zagotować wodę, dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz warzywa pokrojone w kosteczkę. Chwilę podgotować, a następnie dodać kapustę i wszystko razem gotować do miękkości wszystkich warzyw. Następni dodać ugotowaną osobno fasolę, koncentrat pomidorowy i całość zagotować. Na koniec dodać śmietanę, drobno posiekany koperek oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą.

5 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś apetytu!!! Mniam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu zupka super, bardzo ją lubię. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny barszcz. Bardzo lubię. Niedawno zrobiłam. Ale chętnie bym znów zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A myślałam, że jest to bardziej skomplikowana zupka ;) Dzięki za świetny przepis i za wspólny Błyskawiczny Piątek!

    OdpowiedzUsuń