czwartek, 2 kwietnia 2015

Kotleciki z kaszy gryczanej białej z sosem szpinakowym

Kasza gryczana biała czyli niepalona jest najbardziej wartościową kaszą wytwarzaną z gryki i posiada bardziej delikatny i mniej intensywny smak niż kasza gryczana palona. Kasza ma bardzo wiele dobroczynnych właściwości, bogata jest w białko, zawiera dużą ilość błonnika i węglowodanów, a także wiele składników mineralnych m.in. wapń, fosfor, kwas foliowy i inne. Dlatego kasze powinno się jeść codziennie w różnych postaciach. Ja proponuję dziś kotleciki z kaszy gryczanej białej z sosem szpinakowym

Kotleciki z kaszy gryczanej białej

  • 1 szkl kaszy gryczanej białej Kłos-Pol
  • 2 ziemniaki
  • 10 dag sera białego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • pieprz
  • sól
Sos szpinakowy:
  • 1/4 paczki mrożonego szpinaku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól

Kaszę gryczaną ugotować na sypko 1 1 szkl wody. Ziemniaki ugotować do miękkości i przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Ser biały również przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać jajko, olej oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Masę dokładnie wyrobić i formować z niej średniej wielkości kotleciki, które następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st przez 25-30 min.
Szpinak rozmrozić i dusić na patelni, aż do wyparowania wody. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać jogurt oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Podusić jeszcze parę minutek aby smaki się połączyły.
Gotowe upieczone kotleciki podawać z sosem szpinakowym.

6 komentarzy: