Witajcie w tym nowym tygodniu. U nas po paru dniach pięknej słonecznej pogody znów jest pochmurno i zaczyna pruszyć śnieg. Dlatego dziś proponuję coś do rozgrzania czyli kremową zupę z soczewicy z oliwą z oliwek Oleofarm
- 1 litra gorącej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek Oleofarm
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- bazylia
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Warzywa obrać i pokroić w plasterki, a następnie wrzucić do gorącej wody, dodać również przepłukaną wcześniej soczewicę i całość gotować do miękkości. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić przez chwilę do przestudzenia, a następnie całość zblenderować na jednolity krem. Ponownie zupę postawić na ogniu, dodać koncentrat pomidorowy, oliwę, kurkumę, imbir, szczyptę bazylii, suszonej natki pietruszki oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Zupę podawać z łyżeczką śmietany lub jogurtu naturalnego.
Dobrze, że o tym piszesz, bo faktycznie zupa z soczewicy przede wszystkim rozgrzewa. Do tego smakuje i ładnie wygląda :) Bardzo lubię takie zupy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!! A Twoja jest jeszcze w postaci kremu, mmmmm, najlepsza:)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :-) uwielbiam soczewicę :-)
OdpowiedzUsuńpożywna i pyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo rozgrzewająca w sam raz na dzisiejszą aurę zimową ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak Justynko, zupka idealna na zimowe dni :-)
Usuń