poniedziałek, 16 lutego 2015

Zupa z soczewicy

Witajcie w tym nowym tygodniu. U nas po paru dniach pięknej słonecznej pogody znów jest pochmurno i zaczyna pruszyć śnieg. Dlatego dziś proponuję coś do rozgrzania czyli kremową zupę z soczewicy z oliwą z oliwek Oleofarm

Zupa z soczewicy


  • 1 litra gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek Oleofarm
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • bazylia
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Warzywa obrać i pokroić w plasterki, a następnie wrzucić do gorącej wody, dodać również przepłukaną wcześniej soczewicę i całość gotować do miękkości. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić przez chwilę do przestudzenia, a następnie całość zblenderować na jednolity krem. Ponownie zupę postawić na ogniu, dodać koncentrat pomidorowy, oliwę, kurkumę, imbir, szczyptę bazylii, suszonej natki pietruszki oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Zupę podawać z łyżeczką śmietany lub jogurtu naturalnego.

6 komentarzy:

  1. Dobrze, że o tym piszesz, bo faktycznie zupa z soczewicy przede wszystkim rozgrzewa. Do tego smakuje i ładnie wygląda :) Bardzo lubię takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam!!! A Twoja jest jeszcze w postaci kremu, mmmmm, najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupka :-) uwielbiam soczewicę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo rozgrzewająca w sam raz na dzisiejszą aurę zimową ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak Justynko, zupka idealna na zimowe dni :-)

      Usuń