poniedziałek, 2 lutego 2015

Mielonka z parówkami

U mnie dziś kolejny domowy wyrób wędliny w szynkowarze firmy Tradismak, tym razem jest to Mielonka z parówkami, która również wyszła bardzo smaczna i znika w zastraszającym tempie :-) 

Mielonka z indyka


Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wyrobić ręką na gładką masę. Do szynkowara wyłożyć połowę masy mięsnej, a następnie ułożyć na niej wzdłuż parówki (bez osłonek), a na to wyłożyć resztę mięsa dociskając. Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 24 h. Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka z gorącą wodą, wyłożonego ściereczką, tak aby woda sięgała do wysokości 1-2 cm poniżej brzegów szynkowara. Gotować na małym ogniu, sprawdzając temperaturę mięsa termometrem. Parzyć przez 60 min, tak aby temperatura mięsa utrzymywała się na 90 st. Następnie szynkowar pozostawić do wystygnięcia w gotowanej wodzie, a następnie wstawić go do lodówki na 24 h. Po tym czasie mielonkę wyjąć z szynkowara i podawać na kanapki.

3 komentarze:

  1. o jacie uwielbiam mielonki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe wędliny zawsze najlepsze i łatwe do zrobienia/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam podobną :-) wyszła pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń