- 60 dag mięsa mielonego z indyka
- 2 parówki
- 3 łyżeczki przyprawy Natura Smak John
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 łyżeczki peklosmaczka
Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wyrobić ręką na gładką masę. Do szynkowara wyłożyć połowę masy mięsnej, a następnie ułożyć na niej wzdłuż parówki (bez osłonek), a na to wyłożyć resztę mięsa dociskając. Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 24 h. Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka z gorącą wodą, wyłożonego ściereczką, tak aby woda sięgała do wysokości 1-2 cm poniżej brzegów szynkowara. Gotować na małym ogniu, sprawdzając temperaturę mięsa termometrem. Parzyć przez 60 min, tak aby temperatura mięsa utrzymywała się na 90 st. Następnie szynkowar pozostawić do wystygnięcia w gotowanej wodzie, a następnie wstawić go do lodówki na 24 h. Po tym czasie mielonkę wyjąć z szynkowara i podawać na kanapki.
o jacie uwielbiam mielonki :)
OdpowiedzUsuńDomowe wędliny zawsze najlepsze i łatwe do zrobienia/pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam podobną :-) wyszła pyszna :-)
OdpowiedzUsuń