niedziela, 18 stycznia 2015

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe to moja weekendowa propozycja na słodkości do kawki. Rogaliki te jadłam pierwszy raz u koleżanki i tak mi zasmakowały, że teraz robię je bardzo często w domu. Są pyszne, kruche i długo pozostają świeże.

Rogaliki krucho-drożdżowe

  • 1 kg mąki
  • 2 margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 1 proszek do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 5 łyżek śmietany
  • 7 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • marmolada wieloowocowa Orzech

Mleko lekko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać wszystkie pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn i wszystko siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. 
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać koła, które następnie podzielić na 8 części. Na każdą część nakładać marmoladę i zwijać rogaliki. Tak przygotowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 180 st, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Po upieczeniu rogaliki posypać cukrem pudrem.

9 komentarzy:

  1. Małgosiu bardzo lubię rogaliki. A Twoje wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakbym je zrobiła to mój mąż by chyba zwariował z zachwytu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Pyszne rogaliki. Może ja się zabiorę i zrobię. Lubię wszelkiego rodzaju rogaliki. Myślę że takie zniknęłyby w oka mgnieniu, bo wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj na pewno Krysiu, u mnie bardzo szybko znikają ;-)

      Usuń