Rogaliki krucho-drożdżowe to moja weekendowa propozycja na słodkości do kawki. Rogaliki te jadłam pierwszy raz u koleżanki i tak mi zasmakowały, że teraz robię je bardzo często w domu. Są pyszne, kruche i długo pozostają świeże.
- 1 kg mąki
- 2 margaryny
- 10 dag drożdży
- 1 proszek do pieczenia
- 4 jajka
- 1/2 szkl mleka
- 5 łyżek śmietany
- 7 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- marmolada wieloowocowa Orzech
Mleko lekko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki. Tak przygotowany zaczyn pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać wszystkie pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn i wszystko siekać nożem, a następnie zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać koła, które następnie podzielić na 8 części. Na każdą część nakładać marmoladę i zwijać rogaliki. Tak przygotowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 180 st, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Po upieczeniu rogaliki posypać cukrem pudrem.
Mniam wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńMałgosiu bardzo lubię rogaliki. A Twoje wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :-)
Usuńjakbym je zrobiła to mój mąż by chyba zwariował z zachwytu :D
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz zrobić Agatko :-)
UsuńMałgoś to podaj kilka :)))
OdpowiedzUsuńWpadaj Elu na rogaliki i kawkę :-)
UsuńŚwietny przepis. Pyszne rogaliki. Może ja się zabiorę i zrobię. Lubię wszelkiego rodzaju rogaliki. Myślę że takie zniknęłyby w oka mgnieniu, bo wyglądają zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńOj na pewno Krysiu, u mnie bardzo szybko znikają ;-)
Usuń