czwartek, 22 stycznia 2015

Schab ze śliwką na kanapki

Schab ze śliwką na kanapki to moja pierwsza domowa wędlina zrobiona w szynkowarze firmy Tradismak. Efekt rewelacyjny, schab wyszedł bardzo smaczny, delikatny i aromatyczny. Wszystkim bardzo smakuje, więc polecam wypróbujcie :-) 

Schab ze śliwką na kanapki

  • 60 dag schabu
  • suszone śliwki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka peklosmaczka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżeczki majeranku

Schab umyć, osuszyć i wewnątrz długim, ostrym nożem wyciąć otwór, do którego wepchnąć śliwki. Przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki, a następnie w przygotowanej marynacie obtoczyć przygotowany schab ze śliwkami. Włożyć do szynkowara i odstawić do lodówki na 24 h. 
Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka z gorącą wodą, wyłożonego ściereczką, tak aby woda sięgała do wysokości 1-2 cm poniżej brzegów szynkowara. Gotować na małym ogniu, sprawdzając temperaturę schabu termometrem. Parzyć przez 60 min, tak aby temperatura schabu utrzymywała się na 85 st. Następnie szynkowar pozostawić do wystygnięcia w gotowanej wodzie, a następnie wstawić go do lodówki na 24h. Po tym czasie schab wyjąć z szynkowara i podawać na kanapki.

9 komentarzy:

  1. ah zazdroszczę, że masz czas na takie rarytasy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od patrzenia człowiek robi się głodny... wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super Ci wyszła ta szyneczka. Pysznie wygląda. Też mam w domu takie cudo i jestem bardzo z niego zadowolona :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonale Cię rozumiem Marzenko, gdyż ja też jestem bardzo zadowolona z tego szynkowaru :-)

      Usuń
  4. Nie ma to jak własny wybór, Ja jutro piekę pasztet, znów...od Świąt go nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, i na pewno też pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń