Mleko kokosowe jest egzotycznym produktem, ale dość łatwo dostępne również u nas. Jest bogatym źródłem aminokwasów oraz witaminy C. Zawiera również białko, kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Może zastąpić także zwykłe mleko w kuchni.
Osobiście bardzo lubię mleczko kokosowe i stosuję je do wielu potraw.
Dziś chciałabym Wam polecić warzywa w mleku kokosowym, które podane z ryżem smakują wyśmienicie. Użyłam mleka kokosowego KTC Magiczne Indie, które ma konsystencję śmietanki oraz wspaniały świeży kokosowy zapach.
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebulka
- kilka różyczek brokuła
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/2 szkl wody
- 300 ml mleko kokosowe KTC Magiczne Indie
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
Cebulkę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pietruszkę i całość smażyć. Dodać wodę oraz mleczko kokosowe i dusić parę minut. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, porozrywane różyczki brokułu oraz przyprawy i wszystko razem dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gotowe warzywa podawać z ryżem.
Uwielbiam dania z mleczkiem kokosowym, są przepyszne !!!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :-)
UsuńMam jeszcze dwie puszki mleczka. Skorzystam z Twojej podpowiedzi i zrobię jak radzisz :)
OdpowiedzUsuńPolecam Krysiu :-)
UsuńA widzisz u Ciebie pyszne warzywa a u mnie kurczak :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPychotki!!! Super przepis. :)
OdpowiedzUsuńTroszkę zaniedbałam wizyty Małgosiu, ale to danie na pewno wypróbuję. Uwielbiam warzywa z ryżem
OdpowiedzUsuńRozumiem Weroniko czasem po prostu brakuje nam czasu, pozdrawiam Cię cieplutko :-)
UsuńDzieki za przepis:) Dorzucilam jeszcze pedy bambusa i nerkowce. Pychota:)
OdpowiedzUsuńTakie pyszne dodatki z pewnością sprawiły że danie wyszło jeszcze lepsze :-)
Usuń