Chleb pełnoziarnisty bez drożdży to szybki w wykonaniu, smaczny, zdrowy i chrupiący chlebuś, który Wam polecam. Użyłam do niego oleju kokosowego Virgin BIO Cosmoveda Magiczne Indie, który uznawany jest za najzdrowszy tłuszcz świata. Ma wspaniały kokosowy zapach, a także bardzo wiele różnych zastosowani i można go używać do smażenia, pieczenia czy gotowania. Produkt ten z powodzeniem może zastąpić wszystkie masła oraz oleje w naszym domu gdyż nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, przeciwdziała osteoporozie, łagodzi dolegliwości cukrzycowe, wzmacnia wątrobę oraz mięsień sercowy, a także ogranicza powstawanie zmarszczek.
- 30 dag mąki pełnoziarnistej
- 30 dag mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 1,5 szkl mleka
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju kokosowego Virgin BIO Cosmoveda
Mąki wsypać do miski, dodać sodę, sól, jajko, ziarna, a także rozpuszczony olej i mleko i wyrabiać ciasto. Ciasto uformować w kulę i wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Piec na złoty kolor w temp. 180 st przez ok. 40 min. Chlebuś wyśmienicie smakuje posmarowany olejem kokosowym Magiczne Indie
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
UsuńCudowny chlebuś :) Koniecznie muszę przepis wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam gdyż jest smaczny i zdrowy :-)
UsuńChlebek pyszny. Poczytałam sobie o tym oleju. Jak widać ma wszechstronne zastosowanie. Chyba pomyśle, żeby taki sobie sprawić :)
OdpowiedzUsuńKrysiu polecam Ci ten olej gdyż ma naprawdę niesamowite właściwości lecznicze.
UsuńMałgosiu bardzo fajny przepis na chlebek :-) wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :-)
UsuńTaki chlebuś to rozumiem. Miłej niedzieli.
OdpowiedzUsuńDziękuję Barbarossa i pozdrawiam Cię cieplutko :-)
UsuńWspaniały przepis :) Dzisiaj wypróbuję :) , czy mogłabyś powiedzieć mi orientacyjnie ile to będzie 30 gram mąki ?niestety nie posiadam wagi spożywczej
OdpowiedzUsuńW przepisie jest 30 dag mąki nie 30 gram ;-)
Usuńcześć!
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
czy zamiast mleka krowiego można użyć innego? Np. kokosowego albo wody?