sobota, 13 grudnia 2014

Chleb pełnoziarnisty bez drożdży

Chleb pełnoziarnisty bez drożdży to szybki w wykonaniu, smaczny, zdrowy i chrupiący chlebuś, który Wam polecam. Użyłam do niego oleju kokosowego Virgin BIO Cosmoveda Magiczne Indie, który uznawany jest za najzdrowszy tłuszcz świata. Ma wspaniały kokosowy zapach, a także bardzo wiele różnych zastosowani i można go używać do smażenia, pieczenia czy gotowania. Produkt ten z powodzeniem może zastąpić wszystkie masła oraz oleje w naszym domu gdyż nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, przeciwdziała osteoporozie, łagodzi dolegliwości cukrzycowe, wzmacnia wątrobę oraz mięsień sercowy, a także ogranicza powstawanie zmarszczek. 

Chleb pełnoziarnisty bez drożdży

Chleb pełnoziarnisty bez drożdży


  • 30 dag mąki pełnoziarnistej
  • 30 dag mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju kokosowego Virgin BIO Cosmoveda

Mąki wsypać do miski, dodać sodę, sól, jajko, ziarna, a także rozpuszczony olej i mleko i wyrabiać ciasto. Ciasto uformować w kulę i wyłożyć na blaszkę do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Piec na złoty kolor w temp. 180 st przez ok. 40 min. Chlebuś wyśmienicie smakuje posmarowany olejem kokosowym Magiczne Indie

13 komentarzy:

  1. Cudowny chlebuś :) Koniecznie muszę przepis wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam gdyż jest smaczny i zdrowy :-)

      Usuń
  2. Chlebek pyszny. Poczytałam sobie o tym oleju. Jak widać ma wszechstronne zastosowanie. Chyba pomyśle, żeby taki sobie sprawić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu polecam Ci ten olej gdyż ma naprawdę niesamowite właściwości lecznicze.

      Usuń
  3. Małgosiu bardzo fajny przepis na chlebek :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki chlebuś to rozumiem. Miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Barbarossa i pozdrawiam Cię cieplutko :-)

      Usuń
  5. Wspaniały przepis :) Dzisiaj wypróbuję :) , czy mogłabyś powiedzieć mi orientacyjnie ile to będzie 30 gram mąki ?niestety nie posiadam wagi spożywczej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest 30 dag mąki nie 30 gram ;-)

      Usuń
  6. cześć!
    Super przepis!
    czy zamiast mleka krowiego można użyć innego? Np. kokosowego albo wody?

    OdpowiedzUsuń