Ostatnio zagustowałam we wszelkiego rodzaju olejach, które używam do bardzo wielu różnych potraw. Dziś chciałabym Wam przedstawić olej lniany, który użyłam do pierogów ruskich i smakowały wyśmienicie, polecam :-)
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1 szkl mleka
- sól
Farsz:
- 5 dużych ziemniaków
- 25 dag twarogu
- 1 duża cebula
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
Farsz:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju aż do zarumienienia. Do wystudzonych ziemniaków dodać podsmażoną cebulkę, rozdrobniony twaróg i wymieszać doprawiając do smaku pieprzem oraz solą.
Ciasto:
Mąkę wsypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, mleko podgrzać aby było dość ciepłe i wlewać do mąki zarabiając ciasto. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkować, wycinać średnie kwadraty, na każdy nakładać farsz i lepić pierożki.
Gotowe pierożki wrzucać do gotującej się osolonej wody i gotować kilka minut, aż wypłyną do wierzchu.
Gotowe pierożki podawać od razu polane olejem lnianym.
Małgosiu uwielbiam pierogi więc już się ubieram i lecę do Ciebie :-) na jednego chociaż pierożka :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko :-)
UsuńPierogi moja miłości, zwłaszcza te z owocami. A i serkiem nie gardzę :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, uwielbiam takie pierożki. :)
OdpowiedzUsuń