Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kopytka to polecam kopytka z grzybami. Są bardzo smaczne i przepełnione aromatem grzybów, także mnie osobiście nowa odsłona kopytek bardzo zasmakowała i polecam :-)
- 60 dag ziemniaków
- 40 dag grzybów świeżych lub mrożonych
- 2/3 szkl ryżu
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 szkl mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej konopny Oleofarm
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, a następnie przepuścić przez praskę. Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Grzyby surowe oczyścić, a mrożone wcześniej odmrozić, a następnie pokroić w kosteczkę i podsmażyć wraz z cebulką. Ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać wystudzony ryż, podsmażone grzybki z cebulką, startą na drobnych oczkach marchewkę, jajko, mąki oraz pieprz i sól do smaku. Zagnieść ciasto, z którego następnie odrywać kawałki, formować wałeczek i kroić kopytka.
Kopytka włożyć do gotującej, osolonej wody i od momentu wypłynięcia na wierzch gotować kilka minut. Delikatnie wyjąć, polać olejem konopnym i od razu podawać.
Pyszna propozycja :-) muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńOj tak polecam wypróbować Marzenko :-)
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńZ grzybami zawsze pysznie
OdpowiedzUsuń