środa, 26 listopada 2014

Kopytka z grzybami

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kopytka to polecam kopytka z grzybami. Są bardzo smaczne i przepełnione aromatem grzybów, także mnie osobiście nowa odsłona kopytek bardzo zasmakowała i polecam :-)

Kopytka z grzybami

  • 60 dag ziemniaków
  • 40 dag grzybów świeżych lub mrożonych
  • 2/3 szkl ryżu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej konopny Oleofarm

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, a następnie przepuścić przez praskę. Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Grzyby surowe oczyścić, a mrożone wcześniej odmrozić, a następnie pokroić w kosteczkę i podsmażyć wraz z cebulką. Ziemniaki wyłożyć na stolnicę, dodać wystudzony ryż, podsmażone grzybki z cebulką, startą na drobnych oczkach marchewkę, jajko, mąki oraz pieprz i sól do smaku. Zagnieść ciasto, z którego następnie odrywać kawałki, formować wałeczek i kroić kopytka. 
Kopytka włożyć do gotującej, osolonej wody i od momentu wypłynięcia na wierzch gotować kilka minut. Delikatnie wyjąć, polać olejem konopnym i od razu podawać.


4 komentarze: