sobota, 29 listopada 2014

Placuszki z kefirem z musem jabłkowym i ziarenkami

Placuszki z kefirem z musem jabłkowym i ziarenkami to moja dzisiejsza propozycja na pyszny obiad, który na pewno będzie smakował zwłaszcza dzieciom :-)

Placuszki z kefirem


  • 1 jajko
  • 300 ml kefiru
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 dag masła
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus jabłkowy:

Jajko roztrzepać z kefirem, płynnym miodem oraz roztopionym masłem. Dodać cukier puder, mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem roztrzepać na jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe okrągłe placuszki na złoty kolor z obu stron. 
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki, które następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i dusić na małym ogniu, aż się rozgotują, na koniec dodać cukier do smaku.
Placuszki podawać z gotowym musem jabłkowym posypane ziarenkami. 

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja również je uwielbiam, są wspaniałym dodatkiem do wielu dań lub jako same do podziubania :-)

      Usuń
  2. O wszędzie widzę placuszki. Chyba to znak, że muszę je zrobić :-) pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię różne placuszki z jabłkami. Spróbuję zrobić z kefirem wg Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń