Bardzo lubię mięsko z kurczaka i często je przygotowuję. Dodatkowo uwielbiam również kuchnię tajską a kurczak po tajsku, który Wam dziś polecam to jedno z moich ulubionych dań. Tak przygotowany kurczak po tajsku wyśmienicie smakuje z ryżem.
- 2 filety z kurczaka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sosu Teriyaki Skworcu
- 1 łyżeczka curry Skworcu
- 1 łyżeczka kurkumy Skworcu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej Skworcu
- 1/2 łyżeczki imbiru Skworcu
- 1/4 łyżeczki chilli habanero Skworcu
- pieprz czarny Skworcu
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Jogurt wymieszać z wszystkimi przyprawami, dodać kawałki kurczaka, całość wymieszać i odstawić do lodówki na 2 h. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej i wyłożyć kurczaka wraz z całą marynatą. Całość smażyć na małym ogniu, często mieszając ok. 20 min.
mniam! uwielbiam tajską kuchnię! podczas wakacji byłam na Bali i czułam się tam jak w kuchennym niebie:)
OdpowiedzUsuńoj nie dziwię Ci się :-)
UsuńPychotka
OdpowiedzUsuńPysznie zrobiłaś, bo z takimi dodatkami nie mogło być inaczej. Kurczak... palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDzięki Krysiu :-)
UsuńMałgosiu ale pyszne danie, pełne aromatycznych smaków :-) z chęcią bym takiego kurczaka posmakowała, tak więc zapisuje sobie przepis :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie Marzenko gdyż kurczaczek jest rewelacyjny, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńStrzał w 10! pyszne połączenie, pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńI ja zapisuję przepis. Na pewno danie jest pyszniutkie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam oglądać kulinarne programy z kuchnią Wschodu - genialne smaki i kolory
OdpowiedzUsuńTo tak jak i ja Weroniko :-)
UsuńO rany, ale pyszności. Na takiego kurczaka to bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńpołaczenie brzmi genialnie i ostro, kiedyś się skuszę
OdpowiedzUsuń