Dziś polecam coś słodkiego do kawusi, a mianowicie Ciasto Zebra, które nie tylko ciekawie wygląda, ale również pysznie smakuje, a dodatkowo nie zajmuje zbyt wiele czasu, aby go przygotować. Do ciasta użyłam oleju rzepakowego o smaku masła Olandia, który może zastąpić masło lub margarynę, a ciasto z jego użyciem jest wilgotne, pulchne i długo pozostaje świeże.
Ciasto jasne:
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 cukru waniliowego
- 1,5 szkl mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl wody gazowanej
- 1/2 szkl oleju rzepakowego o smaku masła Olandia
Ciasto ciemne:
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 szkl cukru waniliowego
- 1 i 1/4 szkl mąki
- 2 łyzki kakao
- 3/4 łyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl wody gazowanej
- 1/2 szkl oleju rzepakowego o smaku masła Olandia
Ciasto jasne:
Jajka utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem oraz wodę gazowaną i olej. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto ciemne:
Przygotować tak samo jak ciasto jasne, dodając dodatkowo jeszcze kakao.
Do przygotowanej tortownicy wlać równocześnie ciasto jasne i ciemne. Piec w temp. 180 st przez około 1h. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem.
Moje dziecko uwielbia zebrę. Razem ją przygotowujemy:) Pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pyszna zeberka :)
OdpowiedzUsuńA jakie średnicy masz tortownicę? Ba ja mam małą tak na 16cm i nie wiem czy tyle samo składników czy mniej / więcej :) A się rozochociłam na zeberkę ;)
OdpowiedzUsuńJa mam tortownicę o średnicy 22 cm i w takiej właśnie piekłam zebrę :-)
UsuńOj dawno nie jadłam tego ciacha a jest pyszne. Super wygląda. Porywam kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńKlasyka w rewelacyjnym wykonaniu :) Pozdrawiam cieplutko, Megg :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, Małgosiu zeberka jak malowana. :)
OdpowiedzUsuńZnam zebrę, ale dawno jej nie piekłam. Pyszne ciasto, które cieszy oko :)
OdpowiedzUsuńPyszności :D ja w ten weekend zrobiłam tarte czekoladową ;)
OdpowiedzUsuńOj tak na weekend ciacho musi być, a tarta czekoladowa jest również pyszna :-)
UsuńPiękna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńTakie lubię i czasem przygotowuję. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńCiasto pycha a z dobrym olejem pewnie zdrowsze
OdpowiedzUsuńUwielbiam zebrę:))
OdpowiedzUsuń