sobota, 30 sierpnia 2014

Cukinia w panierce

Cukinia w panierce to jedno z moich ulubionych dań. Co prawda to troszkę kaloryczne danie, no ale przecież nie przyrządza się go codziennie, a raz na jakiś czas można zaszaleć :-)


Panierowana cukinia



Cukinie obrać i pokroić na plastry. Zagotować wodę z solą i wrzucić plastry cukinii, a następnie zagotować. Plastry cukinii wyjąć z wody i pozostawić do wystudzenia. Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku z solą czosnkową oraz pieprzem, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. 
Tak przygotowana cukinia wyśmienicie smakuje z sosem 1000 wysp Develey.



12 komentarzy:

  1. Jakże smacznie wygląda Twoja propozycja .. pysznie :) Taką lubię cukinię :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu, wczoraj jedliśmy na obiadek. Pozdrawiam weekendowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sezon cukiniowy trwa, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Robię taką samą. Wszyscy u mnie w domu się nią zajadają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonale rozumiem Twoich domowników :-)

      Usuń
  4. Uwilebiam tak zrobioną cukinie, co z tego, że kaloryczne, ile razy tak jemy w roku - ja może 3 :-) z sosem tysiąca wysp rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonały przepis. Chętnie z niego skorzystam. Zawsze to jakaś odmiana. Lubię panierowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna dzisiaj jadłam na obiad :)

    OdpowiedzUsuń