Cukinia w panierce to jedno z moich ulubionych dań. Co prawda to troszkę kaloryczne danie, no ale przecież nie przyrządza się go codziennie, a raz na jakiś czas można zaszaleć :-)
- 1 młoda cukinia
- sól czosnkowa
- pieprz
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- sos 1000 wysp Develey
Cukinie obrać i pokroić na plastry. Zagotować wodę z solą i wrzucić plastry cukinii, a następnie zagotować. Plastry cukinii wyjąć z wody i pozostawić do wystudzenia. Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku z solą czosnkową oraz pieprzem, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Tak przygotowana cukinia wyśmienicie smakuje z sosem 1000 wysp Develey.
Pychotka
OdpowiedzUsuńJakże smacznie wygląda Twoja propozycja .. pysznie :) Taką lubię cukinię :))
OdpowiedzUsuńMałgosiu, wczoraj jedliśmy na obiadek. Pozdrawiam weekendowo.
OdpowiedzUsuńsezon cukiniowy trwa, pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńRobię taką samą. Wszyscy u mnie w domu się nią zajadają:)
OdpowiedzUsuńDoskonale rozumiem Twoich domowników :-)
UsuńUwilebiam tak zrobioną cukinie, co z tego, że kaloryczne, ile razy tak jemy w roku - ja może 3 :-) z sosem tysiąca wysp rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Marzenko :-)
UsuńSuper sosik nie znałam go.
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczny polecam :-)
UsuńDoskonały przepis. Chętnie z niego skorzystam. Zawsze to jakaś odmiana. Lubię panierowane warzywa :)
OdpowiedzUsuńPyszna dzisiaj jadłam na obiad :)
OdpowiedzUsuń