poniedziałek, 1 września 2014

Smażone maślaki

Sezon grzybowy w pełni, a wiec czas na dania z grzybów. U mnie dziś smażone maślaki z octem z białego wina.

Smażone maślaki




Maślaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej cebulki dodać ugotowane grzybki, doprawić solą, pieprzem oraz dodać ocet z białego wina i  całość podsmażać przez 10 min. 

15 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła takie grzybki:) Wyglądają obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post! ;)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie narobiłaś mi smaka na grzyby. Taki wspaniały obiad, ummm, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyobraźcie sobie, że właśnie dochowaliśmy się własnych maślaków na działce. Dostaliśmy je gratis z przyniesionymi z pola sadzonkami sosen samosiejek. W zeszłym roku były 2 maślaki. W tym roku jest ich około 20-stu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super sprawa, to ciekawe jakie będą już zbiory w przyszłym roku :-)

      Usuń
  5. Wow!!!! Wyglądają fantastycznie :) pozdrawiam Małgoś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Beatko i również pozdrawiam :-)

      Usuń
  6. Fajnie wyglądają :-) ja osobiście grzybów nie jem, nie lubię ale za to kocham je zbierać :-) dziwne ale prawdziwe :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja niestety w tym roku natrafiłam na maślaki, które już nie były warte zachodu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też Małgosiu grzybki obrodziły. Niestety dużo deszczu i maślaki chwilowo omijam, bo kto by je obrał? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda apetycznie, chyba czas się wybrać na grzyby:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę, że u Ciebie Małgosiu grzybowo tak jak u mnie. Dania z maślaków to rewelacja. Co prawda wiele maślaków nie miałam, ale były borowiki, podgrzybki i zajączki. Zrobiłam krokiety. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super to wpadnę do Ciebie Weroniko na krokiety :-)

      Usuń