Dziękuję wszystkim za zgłoszenia do konkursu z firmą Ziarenkowo :-)
Wszystkie nadesłane przepisy były bardzo apetyczne i nie łatwo było wybrać te trzy zwycięskie.
- I miejsce - Katarzyna za "Domowe batoniki musli"
- II miejsce - Agnieszka za "Chleb pszenny trzy ziarna"
- III miejsce - Hania za "Jogurtowe mini serniczki z brzoskwinią i słonecznikiem w miodzie"
Nagrodami są:
- I miejsce - zestaw 4 paczuszek ziarenek takich jak na zdjęciu,
- II miejsce - 3 paczuszki ziarenek do wyboru z pośród tych, które są na zdjęciu
- III miejsce - 2 paczuszki ziarenek do wyboru z pośród tych, które są na zdjęciu
Gratuluję zwycięzcom i proszę o przesłanie na meila swoich danych potrzebnych do wysyłki nagród,a także proszę dopisać jakie paczuszki ziarenek wybieracie za zajęcie II i III miejsca, a ja przekażę wszystkie dane sponsorowi - firmie Ziarenkowo, od której dostaniecie pyszne nagrody.
A poniżej zwycięzkie przepisy :-)
Domowe batoniki musli
na ok. 15 sztuk
2,5 szkl mieszanki płatków (owsianych, pszennych, kukurydzianych, jęczmiennych) (ok.200g)
2-3 łyżki rodzynek (ok.30g)
30 g pestek słonecznika
30 g orzechów włoskich
10 g wiórków kokosowych
5 szt suszonych śliwek (ok.30g)
350 g mleka skondensowanego
2 łyżki dobrego masła (śmietankowego)
Zacznijmy od nagrzania piekarnika do temperatury ok. 150 stopni - możemy włączyć termoobieg, ale nie jest to konieczne.
Do sporej miski wlejmy mleko oraz roztopione wcześniej masło. Wsypmy płatki, rodzynki, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, posiekane orzechy oraz suszone śliwki. Wszystko dokładnie wymieszajmy i umieśćmy w formie keksowej (wyłożonej pergaminem) lub bezpośrednio w formie silikonowej.
Mocno ugniećmy i wstawmy do piekarnika na 30-40 minut.
Po wyjęciu z pieca, a przed wyjęciem z formy masa musi całkowicie przestygnąć - dopiero wtedy może zostać pokrojona (ja użyłam krajalnicy).
Chleb pszenny trzy ziarna
Brązowo - złoty chleb z chrupiącą
skórką :). Wypełniony ziarnami, treściwy i bez polepszaczy i spulchniaczy.
Zrobienie go jest łatwe i proste, a ileż przyjemności podczas degustacji :)
Składniki na 3 średnie keksówki :
7 dag drożdży
Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do
zaczynu
800 ml letniej wody
1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową
garść słonecznika
garść dyni do ciasta i druga do posypania
chleba
garść siemienia lnianego
2 łyżeczki czarnuszki
3 płaskie łyżeczki soli
Z drożdży, cukru, wody i mąki
przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do
miski, dodaj słonecznik, dynię, siemię lniane, czarnuszkę, sól, rozczyn i
wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania
dolej ok 3 - 4 szklanek wody, przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod
przykryciem, aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte
ciasto , posyp dynią i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw
do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na
kratkę do ostygnięcia.
Jogurtowe mini serniczki z brzoskwinią i słonecznikiem w miodzie
Składniki na 3 porcje:
400 g greckiego jogurtu
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki miodu
1/4 szkl. gorącej wody
1 brzoskwinia
80 g ziaren słonecznika
100 g miodu
Słonecznik wymieszać ze 100 g miodu, rozsmarować na blasze,
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 140 stopniach. Z jeszcze
ciepłej masy wyciąć 3 kółka o średnicy kokilek. Resztę odstawić do
zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Jogurt wymieszać z 2 łyżkami
miodu, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Brzoskwinię pokroić w
plastry. Dno kokilek wyłożyć krążkami słonecznika, nałożyć połowę masy
jogurtowej, ułożyć plastry brzoskwini, przykryć resztą masy. Wstawić do
lodówki, aby masa jogurtowa zastygła. Resztę słonecznika w miodzie połamać na
mniejsze kawałki, następnie ozdobić nimi deser.
Dołączam się do gratulacji:) Najbardziej podoba mi się chleb.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :), ciesze się, że mój chleb przypadł do gustu :), pozdrawiam serdecznie, Aga
OdpowiedzUsuńwww.apetyczna-babeczka.pl
Gratulacje. Bardzo fajne i pyszne przepisy :-)
OdpowiedzUsuńMnie najbardziej podobają się batoniki
OdpowiedzUsuńPiękne batoniki.
OdpowiedzUsuńWspaniałe przepisy :)
OdpowiedzUsuńoj tak wszystkie przepisy prezentują się przepysznie :-)
Usuń