czwartek, 24 lipca 2014

Kurczak w marynacie musztardowo-miodowej

Kurczak w marynacie musztardowo-miodowej to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Tak przygotowany kurczaczek jest bardzo smaczny i aromatyczny. Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką. 

Kurczak w marynacie musztardowo-miodowej

  • 3 udka z kurczaka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej Develey
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • pieprz
  • sól

Skórę na udkach kurczaka ponacinać tak aby marynata mogła dostać się pod skórę. Wszystkie składniki wymieszać razem, a powstałą marynatą natrzeć udka z kurczaka i odstawić je do lodówki na 2 h. Po tym czasie kurczaki wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180 st przez ok. 1 h, aż ładnie się zarumienią.

10 komentarzy:

  1. Jak ja lubię tak przypieczonego kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak takie przypieczone kurczaczki są najlepsze :-)

      Usuń
  2. Smaczna marynata, udka świetnie się przypiekły i wyszło całkiem smaczne danie. Często dodaję kurkumę do przyprawienia potraw.

    OdpowiedzUsuń
  3. To moja ulubiona marynata - nie identyczna, ale bardzo podobna i zawszevsię sprawdza

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez korzystam z produktów Develey zwlaszcza z sosów są rewelacyjne a kurczaczek wyszedł ci super pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mają znakomite produkty. Wystarczy łyżka musztardy, skórka z cytryny i mamy pyszny sos.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na obiadek :-) bogactwo smaków i aromatów :-)

    OdpowiedzUsuń