Kurczak w marynacie musztardowo-miodowej to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Tak przygotowany kurczaczek jest bardzo smaczny i aromatyczny. Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką.
- 3 udka z kurczaka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki musztardy sarepskiej Develey
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- pieprz
- sól
Skórę na udkach kurczaka ponacinać tak aby marynata mogła dostać się pod skórę. Wszystkie składniki wymieszać razem, a powstałą marynatą natrzeć udka z kurczaka i odstawić je do lodówki na 2 h. Po tym czasie kurczaki wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180 st przez ok. 1 h, aż ładnie się zarumienią.
Jak ja lubię tak przypieczonego kurczaka.
OdpowiedzUsuńOj tak takie przypieczone kurczaczki są najlepsze :-)
UsuńSmaczna marynata, udka świetnie się przypiekły i wyszło całkiem smaczne danie. Często dodaję kurkumę do przyprawienia potraw.
OdpowiedzUsuńTo moja ulubiona marynata - nie identyczna, ale bardzo podobna i zawszevsię sprawdza
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńTez korzystam z produktów Develey zwlaszcza z sosów są rewelacyjne a kurczaczek wyszedł ci super pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMają znakomite produkty. Wystarczy łyżka musztardy, skórka z cytryny i mamy pyszny sos.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-)
UsuńPyszności:))
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiadek :-) bogactwo smaków i aromatów :-)
OdpowiedzUsuń