Witam Was bardzo serdecznie w to niedzielne przedpołudnie i dziś chciałabym Wam polecić na obiad pyszną rybkę - Panga w sosie śliwkowym :-)
- 2 filety z pangi
- 1 szkl mleka
- 1/2 cebuli
- przyprawa do ryb
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki powidła śliwkowego
- 6 łyżek wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Filety z pangi pokroić na cztery części. Cebulę obrać pokroić w półplasterki i obłożyć nią filety rybne. Całość zalać mlekiem i odstawić do lodówki na 1h. Po tym czasie rybę wyjąć z mleka, oprószyć przyprawą do ryb, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
Powidło śliwkowe rozmieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, goździki, cynamon oraz gałkę muszkatołową i wszystko razem dusić na małym ogniu, do uzyskania dość gęstego sosu.
Usmażoną rybę przełożyć do blaszki do zapiekania, zalać przygotowanym sosem, a następnie piec w temp. 180 st przez 10 min.
Gotową pangę w sosie śliwkowym podawać np. z ryżem.
Pysznosci
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam sosu śliwkowego, chyba trzeba to będzie nadrobić!
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa połączenia smaku ryby z sosem śliwkowym. Bardzo intrygujący przepis, na pewno wykorzystam :) Pozdrawiam Meggy :)
OdpowiedzUsuńO, jaki ciekawy przepis na sos. Ale ja pangę zastąpiłabym inną rybą. Pewnie efekt będzie taki sam :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRybka wygląda świetnie a powidła z rybą bardzo ciekawe i czemu nie. Robię miesko - pieczoną szyneczke z powidłami - boska. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobiłam Małgosiu mięso ze śliwką, ale ryba...to nie. Chyba trzeba wypróbować Twój przepis. :)
OdpowiedzUsuńoj ostatnio widziałam jak hoduje się pangi....masakra :P
OdpowiedzUsuń