- 5 marchewek
- 1 por
- 1 słoik selera konserwowego
- 1 puszka kukurydzy
- 8 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1/4 szkl octu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić w półplasterki. Seler oraz kukurydzę odsączyć z zalewy.
Składniki zalewy zagotować, dodać marchewkę i gotować 10 min, następnie dodać por i gotować jeszcze kolejne 5 min. Po tym czasie warzywa odcedzić i pozostawić do wystudzenia.
Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać wraz z majonezem i musztardą oraz doprawić do smaku pieprzem i solą.
Gotową sałatkę przed podanie schłodzić w lodówce.
Bardzo mi się podoba sposób przygotowania. Lubię połączenie majonezu i musztardy. Ta sałatka ma bardzo smaczny kolor :)
OdpowiedzUsuńTak samo smacznie smakuje jak smacznie wygląda, polecam :-)
UsuńMoja droga...sałateczka wyśmienita, jednak poproszę z mojej porcji wybrać kukurydzę. :D
OdpowiedzUsuń