Czerwony barszcz można podawać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Tym razem postanowiłam zrobić z cebulowymi krakersami, a mój mąż jest zachwycony takim dodatkiem do czerwonego barszczu :-)
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 1 jajko
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki wody
Dodatkowo:
- 1 jajko
- sól ziołowa
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać wszystkie przyprawy, jajko, margarynę oraz startą na dużych oczkach cebule i posiekać nożem. Następnie zarabiając ciasto dodawać wody. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i radełkiem wycinać małe krakersiki. Krakersy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać solą ziołową. Piec w temp. 180 st przez 30 min.
Gotowe krakersy podawać z czerwonym barszczem.
Właśnie jemy cebulowe krakersy wedlug twojego przepisu sa pyszniutkie
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakują moje cebulowe krakersiki :-)
UsuńŚwietny pomysł! Podoba mi się propozycja na słoną przekąskę, którą można zjeść nie tylko z barszczykiem :]
OdpowiedzUsuńBtw - świetnie podane! Bardzo mi się podoba kształt kubka i spodka do niego