piątek, 10 stycznia 2014

Cebulowe krakersy

Czerwony barszcz można podawać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami. Tym razem postanowiłam zrobić z cebulowymi krakersami, a mój mąż jest zachwycony takim dodatkiem do czerwonego barszczu :-)


Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżki wody
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • sól ziołowa
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać wszystkie przyprawy, jajko, margarynę oraz startą na dużych oczkach cebule i posiekać nożem. Następnie zarabiając ciasto dodawać wody. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i radełkiem wycinać małe krakersiki. Krakersy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać solą ziołową. Piec w temp. 180 st przez 30 min.
Gotowe krakersy podawać z czerwonym barszczem.

3 komentarze:

  1. Właśnie jemy cebulowe krakersy wedlug twojego przepisu sa pyszniutkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakują moje cebulowe krakersiki :-)

      Usuń
  2. Świetny pomysł! Podoba mi się propozycja na słoną przekąskę, którą można zjeść nie tylko z barszczykiem :]
    Btw - świetnie podane! Bardzo mi się podoba kształt kubka i spodka do niego

    OdpowiedzUsuń