sobota, 28 grudnia 2013

Zapiekanka ryżowa

Chyba większość z nas uwielbia różnego rodzaju zapiekanki z dużą ilością roztopionego, ciągnącego się żółtego serka, ja po prostu przepadam za takimi zapiekankami :-)
Dlatego u mnie dziś na obiad zapiekanka ryżowa z dodatkiem mięsa i sosu czosnkowego.
Serdecznie polecam :-)



  • 1 woreczek ryżu
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 20 dag sera żółtego
  • 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 op. przyprawy do gyrosa
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
Ryż w woreczku ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, a następnie wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Mięso (ja użyłam łopatki ale można użyć np. karkówkę lub szynkę wieprzową), pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju, dodając przyprawę do gyrosa. 
Przygotować sos czosnkowy i w tym celu wymieszać majonez z ketchupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. 
Na ryż wyłożony w naczyniu do zapiekania wyłożyć połowę przygotowanego sosu czosnkowego, następnie połowę startego na tarce sera żółtego, później podsmażone mięso, a na koniec resztę sosu czosnkowego. 
Zapiekankę piec w 180 st przez 30 min. Pod koniec pieczenia na wierzch wyłożyć resztę startego żółtego sera i włożyć do piekarnika aby ser się roztopił. 
Zapiekankę podawać z ketchupem od razu po przygotowaniu.

dostępne również na: Przepis na Kobietę

1 komentarz:

  1. bardzo fajny przepis na szybka i prosta zapiekankę,musze go wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń