Chyba większość z nas uwielbia różnego rodzaju zapiekanki z dużą ilością roztopionego, ciągnącego się żółtego serka, ja po prostu przepadam za takimi zapiekankami :-)
Dlatego u mnie dziś na obiad zapiekanka ryżowa z dodatkiem mięsa i sosu czosnkowego.
Serdecznie polecam :-)
- 1 woreczek ryżu
- 40 dag łopatki wieprzowej
- 20 dag sera żółtego
- 6 łyżek majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 op. przyprawy do gyrosa
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Ryż w woreczku ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, a następnie wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Mięso (ja użyłam łopatki ale można użyć np. karkówkę lub szynkę wieprzową), pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju, dodając przyprawę do gyrosa.
Przygotować sos czosnkowy i w tym celu wymieszać majonez z ketchupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Na ryż wyłożony w naczyniu do zapiekania wyłożyć połowę przygotowanego sosu czosnkowego, następnie połowę startego na tarce sera żółtego, później podsmażone mięso, a na koniec resztę sosu czosnkowego.
Zapiekankę piec w 180 st przez 30 min. Pod koniec pieczenia na wierzch wyłożyć resztę startego żółtego sera i włożyć do piekarnika aby ser się roztopił.
Przygotować sos czosnkowy i w tym celu wymieszać majonez z ketchupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Na ryż wyłożony w naczyniu do zapiekania wyłożyć połowę przygotowanego sosu czosnkowego, następnie połowę startego na tarce sera żółtego, później podsmażone mięso, a na koniec resztę sosu czosnkowego.
Zapiekankę piec w 180 st przez 30 min. Pod koniec pieczenia na wierzch wyłożyć resztę startego żółtego sera i włożyć do piekarnika aby ser się roztopił.
bardzo fajny przepis na szybka i prosta zapiekankę,musze go wypróbować;)
OdpowiedzUsuń