- 3 jajka
- 1 i 3/4 szkl mąki
- 1/2 szkl cukru
- 20 dag miodu sztucznego
- 12,5 dag margaryny
- 3 łyżki śmietany
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżki kakao
Dodatkowo:
- powidło śliwkowe
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ciągle ucierając dodać śmietanę, miód, mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika oraz sodą, a także rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i dobrze całość utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez 50 min.
Gdy ciasto wystygnie przeciąć je na 3 blaty i przełożyć powidłem śliwkowym. Gotowego piernika polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz