piątek, 27 grudnia 2013

Świąteczny piernik z powidłem śliwkowym



  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 20 dag miodu sztucznego
  • 12,5 dag margaryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżki kakao
Dodatkowo:
  • powidło śliwkowe

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie ciągle ucierając dodać śmietanę, miód, mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika oraz sodą, a także rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i dobrze całość utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez 50 min.
Gdy ciasto wystygnie przeciąć je na 3 blaty i przełożyć powidłem śliwkowym. Gotowego piernika polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz