Uwielbiam ostre dania, gdy podczas moich podróży do Azji zasmakowałam różnego rodzaju przypraw, ich aromatu i smaku tak teraz w mojej kuchni bardzo często goszczą dania z tego wspaniałego kraju.
Dziś zagościła u mnie rybka po indyjsku :-)
- 2 filety z mintaja lub innej ryby
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kolendry
Do tego dania ja użyłam mintaja ale można użyć każdej innej dowolnej ryby.
Jak każde danie indyjskie tak i to jest bardzo ostre więc jeśli ktoś nie lubi potraw dość ostrych to proponuję dodać mniej chilli i curry.
Rybę pokroić na małe kawałki. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Dodać curry, imbir, chilli oraz roztartą w moździerzu kolendrę i wszystko razem podsmażyć. Następnie dodać kawałki ryby i wszystko razem podsmażać przez parę minut. Dodać bulion i całość dusić na małym ogniu przez 10 min. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i wszystko razem dusić kolejne 10 min.
Tak przygotowaną rybę po indyjsku podawać z ryżem.
Jak każde danie indyjskie tak i to jest bardzo ostre więc jeśli ktoś nie lubi potraw dość ostrych to proponuję dodać mniej chilli i curry.
Rybę pokroić na małe kawałki. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Dodać curry, imbir, chilli oraz roztartą w moździerzu kolendrę i wszystko razem podsmażyć. Następnie dodać kawałki ryby i wszystko razem podsmażać przez parę minut. Dodać bulion i całość dusić na małym ogniu przez 10 min. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i wszystko razem dusić kolejne 10 min.
Tak przygotowaną rybę po indyjsku podawać z ryżem.
żadna ryba nie jest zła.
OdpowiedzUsuń